Wolweetjes


Motten
De mottenlarve is dol op  wol, maar frisse lucht, zeep, en lekkere bloemengeurtjes, daar heeft een mot een broertje aan dood. Het is gewoon een viezig beestje.

Het is overigens niet de mot die de wol aanvreet, maar de nakomeling, de larve van de mot. Ziet u een mot, zet alles even wagenwijd open, leg zeep in de kast, of beter,haal alle wollen spullen direct uit de kast, was ze of hang ze buiten.

Nog een weetje.
Motten houden van warmte. De sloffen  een paar uur in de diepvries en de motten zijn levens-loos evenals hun nakomelingen.

Wilt u uw voeten in de zomer koel houden : leg u sloffen een half uur in de diepvries Door de isolerende werking van de wol, blijven uw voeten bij het dragen van gekoelde pantoffels langer koel. In de winter werkt het andersom, zet u pantoffels in een warme omgeving (niet te dicht bij de verwarming) en uw voeten blijven langer warm.

Wassen
Wol kan heel warm worden gewassen maar mag niet bewegen, dan vervilt de wol. In een


koud bad gaat het viltproces veel langzamer vandaar dat een langzame kleine beweging dan wel is toegestaan. SlofDOOR kan worden gewassen, maar nodig is dat niet en raad ik het af. Wol heeft een enigszins zelfreinigend vermogen en bij het buiten plaatsen wordt de slof gelucht en verfrist. Als u dan toch liever wast dan is het advies is alleen handwas. Zacht handwarm sopje, wolwasmiddel, even laten weken en met veel handwarm water spoelen zonder de sloffen te bewegen. Laat wol nooit schrikken, dus geen warm water en vervolgens direct in koud, of andersom.  Water er zachtjes uitknijpen, uit laten druipen en op een
handdoek laten drogen.
De leren zool kan hierna wat droger zijn. Smeer de zool eventueel in met wat zacht leder vet om het leer weer iets soepeler te maken. De suède look wordt dan wel minder, als die niet al is weggelopen door het dragen.
Ik kan geen garantie geven dat SlofDOOR nog hetzelfde uiterlijk of pasvorm heeft na het wassen.